Путевые заметки по Болгарии

Генка Богданова
Советы для гостя Болгарии
книга 2 /http://www.stihi.ru/2012/06/21/9176 /


Здравейте! Добре дошли!
........................
Варна - красивейший город в мире!
Лучшее море и самый чистый песок.
Где еще, кроме своей квартиры,
Станет Вам так уютно и хорошо.

..........................

А названья звучат как сказка:
Златы Пясцы - Солнечный Брег.
В них поет - забота и ласка
И комфортный уютный ночлег.

Если вдруг любите одиночество -
Надоел Вам шум городской,
То найдете Вы осликов общество,
Петушек вам споет отбой.
Хоть Болгария - вся бескрайняя,
А вы любите сытный обед,
Поезжайте в местечко Кранево -
Ничего уютнее в мире нет.

И чудес там найдете немало -
Взять хотя бы Каменный лес.
Чудо каменное с неба упало -
Самое редкое из чудес.

ПЪТНИ БЕЛЕЖКИ ОТ БЪЛГАРИЯ
Превод: Генка Богданова

Варна – най-красивия град в света!
Най-добро море, най-чистия плаж.
Къде другаде, освен у дома,
вий ще откриете уюта ваш?
……………………………………………
И приказно звучат имената:
„Златни пясъци“, „Слънчев бряг“, „Лира“
В тях пеят грижата, добротата,
и уютна, комфортна квартира.

Ако обичате самотата –
или пък градския шум ви гнети,
търсете мир и покой в  селата,
ще ви будят с песен пъстри петли.

Ако България е безкрайна
а обичате обилен обяд,
елате в Кранево- село омайно,
най-уютно село в целия свят.

Там сякаш чудеса са валели.
Ето пример: „Каменната гора“ –
камъни, от небе долетели –
най-рядкото чудо сред чудеса.