Роберт Сервис. Розенштейн

Нина Пьянкова
Из сборника "Lyrics of a Low Brow" (1951)

Сэр Розенштейн признался вдруг:
"Книжонок не читал я сроду;
Читать мне просто недосуг,
Я создаю для женщин моду:
Пошивом нижнего белья
Стяжаю миллионы я!

Тома стоят на стеллажах;
Жене спасение от скуки;
Смотрю на них с тоской в глазах,
До книжек не доходят руки.
С пристрастием журналы мод
Листаю лишь из года в год.

Свой бизнес день и ночь веду,
Приумножая миллионы;
В бутиках модных на виду
Мои модели и фасоны.
Отличным качеством снискал
Бренд Розенштейн букет похвал.

Быть может, в старости я сам
Издателем успешным стану;
Бестселлер о любви издам,
Но мой кумир - мир чистогана;
Я за гроссбух отдать готов
Книжонок тысячи томов.

У каждого свои дела;
Я шью бельё для женщин, к слову,
Чтоб фирма Розенштейн могла
Известной маркой быть торговой.
Моё надгробье пусть гласит:
Книг не читавший здесь лежит".



Rosenstein

"In all my life I've never read
A book," said Mister Rosenstein;
"I've never had the time, instead
I've concentrated on my line
Of ladies' fancy underwear,
So now I am a millionaire.

"My library is full of books;
My wife she says they're lots of fun;
But though I give them wistful looks
I've never read a single one,
It takes me all my time, it seems,
To scan the fashion magazines.

"For now I'm toiling night and day
To make a million into more;
And keep my garments on display
In every town, in every store;
For quality and sheer design
Demand the mark of Rosenstein.

"Well maybe when I'm old and grey
I might turn publisher myself;
There's money in Romance they say,
But my romance is piling pelf:
To me a healthy ledger looks
Far better than a thousand books.

"So each to his own job; and mine
Is making 'undies' for the dames,
To keep the firm of Rosenstein
High in the Trade's most famous names:
So on my tomb (if you should look)
See graved: He never read a book."