Евгений Евтушенко. Не возгордись. In English

Вячеслав Чистяков
Yevgeny Yevtushenko
A Matter of Pride 
 
Be modest, – meaning keep your self-respect, –   
pride’s colors are not faded under cover; 
your disregarded flair do not weep over: 
someday someone will properly react.   

Self-advertising won’t the purpose serve –   
for vanity can beat great expectations,
since with a lot of petty subjugations   
you can entirely destroy yourself.   

Both glory and disfavor have the same
old jeopardies delighting self-esteeming.
Do not trust orders honorably beaming,    
do not accept received spits as fame.

Don’t yearn for gifts from so-called friends of yours,
don’t rush to grab some vouchers – exactly:
they who wish all and everything directly
do lack intelligence to take a pause.

While having even neither house nor home
do not get snooty for you are degraded. 
Be like a beggar free when you’re high rated, 
and being poor come into your own.

Don’t envy for another one’s success.
Let you forget vulgarity forever!
Be jealous not about others’ flare,
Weep for a folly of somebody’s else.

On hearing abusive points of view   
be tolerant of people’s misunderstanding.   
Do not turn love into some share trading, –   
love her in spite she’s not in love with you.

Your talent should not as an ace be seemed;
your charity and grit are not trumps either.
Who boasts of kindness is a secret miser, 
who boasts of plucks is just a secret wimp.

Don't proud be that you have taken place,   
nor that you are a fighter self-contained,   
or even – that your pride you have restrained: 
become not proud – or you’ll fall from grace.
 
Original text:

Смири гордыню - то есть гордым будь.
Штандарт - он и в чехле не полиняет.
Не плачься, что тебя не понимают, -
поймёт когда-нибудь хоть кто-нибудь.

Не самоутверждайся. Пропадёт,
подточенный тщеславием, твой гений,
и жажда мелких самоутверждений
лишь к саморазрушенью приведёт.

У славы и опалы есть одна
опасность - самолюбие щекочут.
Ты ордена не восприми как почесть,
не восприми плевки как ордена.

Не ожидай подачек добрых дядь
и, вытравляя жадность, как заразу,
не рвись урвать. Кто хочет всё и сразу,
тот беден тем, что не умеет ждать.

Пусть даже ни двора и ни кола,
не возвышайся тем, что ты унижен.
Будь при деньгах свободен, словно нищий,
не будь без денег нищим никогда!

Завидовать? Что может быть пошлей!
Успех другого не сочти обидой.
Уму чужому втайне не завидуй,
чужую глупость втайне пожалей.

Не оскорбляйся мнением любым
в застолье, на суде неумолимом.
Не добивайся счастья быть любимым, -
умей любить, когда ты нелюбим.

Не превращай талант в козырный туз.
Не козыри - ни честность ни отвага.
Кто щедростью кичится - скрытый скряга,
кто смелостью кичится - скрытый трус.

Не возгордись ни тем, что ты борец,
ни тем, что ты в борьбе посередине,
и даже тем, что ты смирил гордыню,
не возгордись - тогда тебе конец.