У камина

Светлана Пригоцкая
  по мотивам болгарской поэтессы
       Велички Петровой

    http://www.stihi.ru/2010/11/29/5892

   В комнате моей тоска и ожидание,
   Жаль пожар любви давно погас.
   Не хочу с тобою расставания,
   Угольки в камине тлеют в этот час.
   И любовь моя, далёкая, безмолвная,
   На заре остыла без тебя...
   Но мечта твоим огнём наполнена
   Превращает в грешницу меня.
   И мечту качели вновь баюкают,
   Лепесток огня на сердце не истлел.
   До конца останусь с этой мукою,
   Я не знаю, где любви моей предел?
   
 

ЖАРАВА

Копнежът ми стаен е
и те чака.
Огънят отдавна е изстинал,
тъгата само хвърля полумрака
в жаравата, която тихо рина.
И там ли е зарита любовта ми,
онази дългата,
безмълвна,
неуспешна,
която още плува из съня ми
и ме превръща в сладостница грешна.
Копнежът ми е люлка не люляна
и огънят съвсем не е изстинал…
С теб ли любовта ми е застлана
и до края ли така ще гина?