Fortunas palm by Rae Pater

Фарид Шамгулов
       FORTUNES PALM

I follow the lines of your hand,
and learn your legend.

Clean curves polished smooth.
Nightingale feathers across your palm,
a silver spray of grooves.

Path to the future, a gull on the wing,
the past intriguingly stretches thin.
The loving line, a wanderers trail
of frequent stops, with a tight sail.

I kiss the sleeping shadowed palm
run a slow tongue down each finger
take the tips between my lips.

Your hand lights up like bevelled glass
as the sun catches my wake
and sings the nightingale into flight
a promise of music breathed in night.

Your fingers interwined through mine
create a hollow centre
pieces of us fly away
as we come together

            Рае Патер
        (Новая Зеландия) 
        СУДЬБА НА ЛАДОНИ

Я следую по линиям твоей руки;
Легенда ожила, ты был, мой друг, другим.

Мне предстаёт рисунок броский:
Есть на ладони оперенье соловья,
Серебряные желобки-бороздки.

В грядущее - дорожка, крыло чайки;
Нить прошлого с интригой: правда? байки?
Любовная тропа, скитаний след,
Упругий парус, многоточье лет...

Целую спящую, блестящую ладонь,
Язык по пальцам медленно скользит,
Беру губами кончики - огонь!

Твоя рука как зеркало, с наклоном,
Поймало солнце, радость так знакома!
А соловья дневное пенье
Сулит ночное представленье.

Пальцы твои сплетаются с моими,
Пещера в центре строится при этом,
Соединённые в единый монолит,
Летим мы прочь, скрываемся вдали.
           * * *