Old palmer song - The Unknown Auther

Фарид Шамгулов
              OLD PALMER SONG

The wind is fair and free, my boys, the wind is fair and free
The steamer's course is north, my boys, and the Palmer we will see
The Palmer we will see, my boys, and Cooktown's muddy shore
Where I've been told there's lots of gold, so stay down south no more

Chorus
So, blow ye winds, heigho
A-digging we will go
I'll stay no more down south, my boys
So let the music play
In spite of what I'm told
I'm off in search of gold
I'll make a push for that new rush
A thousand miles away

They say the blacks are troublesome, and spear both horse and man
The rivers are all wide and deep, no bridges them do span
No bridges them do span, my boys, and so you'll have to swim
But never fear the yarns you hear, and gold you're sure to win

So let us make a move, my boys, for that new promised land
And do the best we can, my boys, to lend a helping hand
To lend a helping hand, my boys, where the soil is rich and new
In spite of the blacks and unknown tracks, we'll show what we can do
                ***

       Неизвестный автор
          (Австралия)
    ПЕСНЯ БЫВАЛОГО СТРАННИКА

Свеж вольный ветер, свеж, друзья,
        да, ветер вольный свеж,
на север держит курс, друзья,
        наш пароход надежд.
Увидим реки мы, друзья,
        Куктаун* встретит нас,
Там золота полно, друзья,
        «Вперёд!» - вот мой наказ.

            ХОР
Полно помех, воскликнешь - Эх!
Но ждёт, ребята, нас успех!
Я не могу на юге греться праздно,
Пусть музыка звучит как праздник!
Сломлю я страхи силой,
Найду златую жилу,
Коль воля есть, коль ценишь честь
И тысяча миль позади.

«Страшны туземцы» - говорят, -
        «Удар копья — готов!»
Широки реки, глубоки,
        в помине нет мостов.
Да, нет мостов там, нет, друзья,
        придётся двигать вплавь,
Но золото нас ждёт, друзья,
        и прыть свою прибавь!

К земле обетованной путь
        открыт, друзья, вперёд!
Ничто не сломит нас, друзья,
        препятствий много ждёт,
И руку помощи друзья
        друг другу подают,
Докажем вместе, что в беде
        друзья не подведут.


             Примечание: Куктаун (Cooktown) - австралийский город,
                назван в честь капитана Кука.