Эмили Дикинсон. 1263. There is no frigate...

Петр Долголенко
Фрегат не может унести
Легко, как книга, нас;
Проворней резвых рысаков
Гарцующий Пегас.

Пусть ты бедняк и у тебя
В кармане ни гроша,
Доступен всем тот дилижанс,
Где странствует душа.





There is no frigate like a book
To take us lands away,
Nor any coursers like a page
Of prancing poetry.
This traverse may the poorest take
Without oppress of toll;
How frugal is the chariot
That bears a human soul!