Мгновение перерождения

Светлана Пригоцкая
   По мотивам болгарской поэтессы
         Генки Богдановой

   http://www.stihi.ru/2010/11/30/5297
 
  Ночь гасит день и звёзды зажигает,
  И звоны наполняют тишину,
  И мрак сияньем лунным озаряет,
  Слегка задев поэзии струну.
  Ночь успокаивает пенистые реки
  Дневных тревог , волнений и забот.
  И прикрывает осторожно веки,
  Когда мечта прекрасная зовёт.
  И ни о чём не молит и не просит,
  Душа раскроется цветком добра,
  Что сладостью наполнен медоносной,
  Стихией ветра, пламенем костра!
  И неподдельных чувств благословенье,
  И жажда неподдельной красоты.-
  Мгновение перерожденья
  В плену святой негаснущей мечты!
  От радости вдруг сердце замирает,
  Как искры звёзд, рождаются слова.
  И вечности окно приоткрывает,
  В пространство, где мечта всегда жива.
 



МИГЪТ НА МОЕТО ПРЕРАЖДАНЕ


Нощта е моят ден.Тогава оживяват

и стиховете в мен и мрака озаряват.

Под ярките звезди и тишина звънлива

в душата ми кипи мелодия игрива.

За грижи е денят, за труд и задължения.

И страстите кипят, натрупват се вълнения...

Нощта ги укротява като реки пенливи,

в този миг изгряват виденията живи.

Духът свободно скита в пространствата мечтани,

не моли и не пита, не спира пред забрани.

Нощта е медоносна и бременна със сладост.

Сърцето ми докосва изживяна радост.

Душата се разтваря спокойно като цвете

и пламък в мен  разгаря, и стихват ветровете.

И ронят се звездите над думите родени,

и чувства преоткрити кълнят благословени...

Отключват се мълчания. И изворите живи

на страсти и желания заливат всичко сиво.

Душата уморена тихо се преражда –

със стих е утолена вечната ми жажда.