Чаша

Светлана Пригоцкая
  по мотивам болгарского поэта
     Красимира Георгиева

 http://www.stihi.ru/2011/05/03/1070

 Над чашей жизни снова сели
 Огонь , и солнце и луна.
 Сказало солнце:-Всех согрею.-
 Луна: -Во мгле светить должна.-
 Сказал огонь:-Посмею, чиркну,
 Вокруг всё начисто сожгу!-
 Открыть ту чашу можно снизу,
 Но почему дно наверху?

изображение: www.artikat.ru

ЧАШАТА

Седяхме върху чашата на живота

с огъня, слънцето и луната.

- Аз ще горя! - каза огънят.

- Аз ще грея! - каза слънцето.

- Аз ще сияя! - каза луната.

- Добре - съгласих се и попитах, -

но защо дъното на чашата е отгоре,

а отворът й е отдолу?