Леса

Светлана Пригоцкая
  по мотивам Мартина Динкова
     ( Болгария- Франция)
    http://www.stihi.ru/2011/05/14/2036

   В лесу часто есть выход,
   Пусть трудно его найти.
   По приметам найдёшь тропинку,
   Налево, направо по ней пойти?
   Пойдёшь туда, чему веришь,
   С судьбой своей в поединке...
   Выйдешь на дорогу, глядишь,
   Что никуда не пришёл,
   Путь короткий , как жизнь,
   А ничего не нашёл...
   Повернёшься, а там снова лес,
   Такой, как вначале, но поредел,
   Но мысли уже другие, а лес не исчез,
   Возвратиться вовремя не успел...
   Однако возвращаешься, ведомый верою,
   Останавливаешься на том же самом месте,
   Тропинка исчезла и нету следа,
   Путь похоронен во времени
   И не знаешь, идти куда?
   Но видишь, тут дети, и лес исчезает,
   И солнышко светит, они о тебе мечтают.
   И , вместо леса, потоки света,
   Без начала,препятствий и без конца,
   Ты дал Свет себе и жизнь своим детям,
   И  никогда не потерять любви лица.
   Это и есть твоя любовь, без жертвы,
   Без расчёта, полная мечтаний,
   И желание посадить новый лес бескрайний.
   Свой.


Гората

В една гора винаги има пътеки.
Понякога, често те са тесни и трудно
намираеми.

Но като тръгнеш да търсиш, намираш поне
една пътека и тя води донякъде.
До някакъв път, често.

На него винаги трябва да избереш посока.
На ляво или на обратно.
И тръгваш, защото вярваш.

И като стигнеш разбираш, че дори не си тръгнала.
Защото пътят е бил безумно къс.
Като живота.

И се обръщаш и гледаш и виждаш. Гората.
Като в началото. Но тя е пооредяла.
Но и мислите ти са вече други.

Все пак се връщаш, защото вярваш.
И се спираш на същото място.
Но я няма вече пътеката.

Тя е потънала във времето, а и ти с нея,
но още не го знаеш.
Разбираш го после.

След като си се обърнала и си видяла,
че твоите деца те чакат и гледат гладно.
Храниш ги и гората изчезва.

На нейно място се появява една светлина.
Вечна. Без начало, без среда и без край.   
А ти си дала живот, а с него и себе си.

Е, това е любовта.
Саможертва без сметка и пълна с мечти.
И желание да посадиш нова гора.

Твоята.